Vizsga,érvényesség,meghosszabbítás ,csere

Főkategória: Dokumentumok

Alkategória: Vezetni külföldön

Feltöltő: SrankóRenáta

Kérjük regisztráljon!

Automatikus Megosztás

Figyelem!

A hirdetés egyes adatainak megtekintése regisztrációhoz kötöttek, kérjük jelentkezzen be, vagy REGISZTRÁLJON INGYENESEN a teljes tartalom megjelenítéséhez! (Pl. Név,cím,telefon,stb.)

Járművezetői engedély

 

Ha Ön hazájából másik uniós országba költözik, számos kérdés merülhet fel vezetői engedélyével kapcsolatban: Használhatja-e Ön azt külföldön vagy új, az adott országban kiállított vezetői engedélyt kell beszereznie? A jogosítvány a másik országban ugyanaddig érvényes? Kihez kell fordulnia, ha elveszti vagy ellopják a jogosítványát? Hogyan tudja igazolni, hogy volt jogosítványa származási országában?

 

További információk:

 


Járművezetői engedély megszerzése az Unióban

 

Ha jogosítványt akar szerezni valahol az EU-ban, Önnek:

 


abban az országban kell vezetői engedélyért folyamodnia, ahol a szokásos tartózkodási helye, illetve állandó lakóhelye van,
meg kell felelnie a korhatárra vonatkozó követelményeknek,
meg kell felelnie az előírt egészségügyi minimumkövetelményeknek, és
sikeres járművezetői vizsgát kell tennie.

 

Nézzen utána, milyen szabályok vonatkoznak a vezetői engedélyek elismerésére és érvényességére az EU-ban.

 

Szokásos tartózkodási hely

 

Ön csak abban az országban kaphat jogosítványt, ahol a szokásos tartózkodási helye (állandó lakóhelye)található.

 

Ennek előfeltétele, hogy egy adott naptári évben legalább 185 napot tartózkodjon az országban, személyes vagy foglalkozásával kapcsolatos okból kifolyólag.

 

Előfordulhat, hogy valakinek egyszerre két vagy több uniós országban vannak személyes vagy a foglalkozásával kapcsolatos kötődései. Ilyenkor az az ország számít szokásos tartózkodási helynek, ahová személyes kötelékei fűzik – feltéve, hogy rendszeresen visszatér ide. Ez utóbbi feltétel nem alkalmazandó azokra, akik egy meghatározott időtartamra szóló feladat végrehajtása céljából élnek valamelyik uniós tagállamban.

 

Ha Ön azért költözik külföldre, hogy ott egyetemi, illetve főiskolai tanulmányokat folytasson, az nem jelenti azt, hogy a szokásos tartózkodási helye megváltozik. De ebben az esetben is igényelhet vezetői engedélyt a külföldi országban, ha bizonyítani tudja, hogy legalább 6 hónapja ott tanul.

 

Életkori követelmények

 

Az egyes járműkategóriákra vonatkozó korhatárok:


KategóriaJármű típusaKorhatárAM
A1
B1Segédmotoros kerékpár (robogó)
Könnyű motorkerékpár
Négykerekű motorkerékpár16 évA2
B, BE
C1, C1EMotorkerékpár
Személygépkocsi
Közepes méretű gépjármű18 évANehéz motorkerékpár20 évC, CE
D1, D1ENagyméretű gépjármű
Kisbusz21 évD, DEBusz24 év


 


Egyes uniós országokban ettől eltérő (magasabb vagy alacsonyabb) korhatárok érvényesek, és előfordulhat az is, hogy a járművezetőknek pluszkövetelményeknek is meg kell felelniük.

 

Általánosságban akkor folyamodhat valaki „A2" kategóriájú jogosítványért, ha legalább 2 év gyakorlatot szerzett „A1" kategóriájú motorkerékpár vezetésében, vagyis legalább 2 két éve szerzett „A1" kategóriájú járművekre szóló vezetői engedélyt.

 

Az „A" kategóriájú jogosítvány megszerzésének előfeltétele pedig a legalább 2 évvel korábban kiállított „A2" kategóriájú jogosítvány.

 

Bizonyos korhatár – általában 24 év – elérése után közvetlenül is meg lehet szerezni az egyes kategóriákra vonatkozó vezetői engedélyt.

 

Felső korhatár nincs. Vezetői engedélyét Ön mindaddig meghosszabbíthatja, amíg egészsége megengedi, hogy vezessen.

 

Egészségügyi alkalmasság

 

Vezetői engedély kiállítása előtt az illetékes tagállami hatóságnak meg kell győződnie róla, hogy a kérelmező személy egészségügyileg alkalmas a vezetésre.

 

Az orvosi vizsgálat a jogosítvány kategóriájától függ, de rendszerint az alábbiakra terjed ki:

 


látásproblémák,
hallásproblémák,
mozgásszervi problémák,
szívbetegségek,
cukorbetegség,
idegrendszeri rendellenességek,
mentális problémák,
túlzott kábítószer- és alkoholfogyasztás/függőség,
veseproblémák.

 

Néhány országban a jogosítvány megújításakor minden alkalommal, illetve bizonyos életkoron felül át kell esni újabb orvosi vizsgálaton.

 

A tehergépkocsi- vagy buszvezetők egészségügyi alkalmasságát 5 évente felül kell vizsgálni. Más hivatásos járművezetőkre is hasonló feltételek vonatkoznak. Rendszeres orvosi vizsgálatnak vetik alá pl. a taxisofőröket és a mentőautók vezetőit is.

 

A jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyam és vizsga

 

A járművezetői vizsga letételéhez szükséges tanfolyamokra, az autósiskolákra és a járművezető-oktatókra vonatkozóan nem léteznek egységes európai uniós szabályok. Ez azt jelenti, hogy az egyes tagállamok saját maguk dönthetnek a járművezetők képzésének tartalmáról és felépítéséről.

 

Uniós minimumkövetelmények vonatkoznak azonban:

 


a jogosítvány megszerzéséhez szükséges vizsgára: úgy elméleti , mint forgalmi vizsgát kell tenni, és
a vizsgáztatókra az alapképesítés, a minőségbiztosítás és a továbbképzés vonatkozásában.

 

Az egyes tagállamokban érvényben lévő szabályok

 

Tájékozódjon arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak a korhatárra, valamint az egészségügyi és a vizsgakövetelményekre abban az országban, ahol jogosítványt kíván szerezni:

 


Járművezetői engedély elismerése és érvényessége

 

Uniós tagállamban kiállított vezetői engedélyek

 

Ha jogosítványát uniós tagállam állította ki, az okmányt EU-szerte mindenhol elismerik. 

 

Ezért ha egy másik uniós országba költözik, rendszerint nem kell jogosítványát újra cserélnie. Új hazájában akkor vezethet autót, illetve motorkerékpárt, ha:

 


a jogosítványa érvényes,
betöltötte azt az életkort , amely a megfelelő kategóriájú jármű vezetéséhez szükséges,
jogosítványát a kiállító tagállamban nem függesztették föl, nem vonták be és érvényességét nem korlátozták.

 

Az uniós tagállamokban elismert kategóriák: AM, A1, A2, A, B, BE, B1, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D és DE.

 

Ön másik uniós tagállamba költözik? Tájékozódjon a jogosítvány meghosszabbításával vagy cseréjévelkapcsolatos szabályokról és kivételekről!

 

Egységes formátum

 

Az EU országai 2013 óta kizárólag egységes formátumú vezetői engedélyeket állítanak ki. Ezek a műanyagból készült, fényképpel ellátott és a hitelkártyákéval megegyező méretű jogosítványok olyan biztonsági elemekkel rendelkeznek, melyek nagyobb védelmet biztosítanak a csalás és a visszaélések ellen.

 

A régi típusú jogosítványok továbbra is használatban maradnak, de ezeket érvényességük meghosszabbításakor (de minden esetben legkésőbb 2033-ban) új formátumú engedélyekre cserélik le.

 

Ha Önnek korlátlan érvényességű vezetői engedélye van, tájékozódjon az okmányt kibocsátó ország illetékes hatóságánál, hogy mikor kell azt új, egységes formátumú jogosítványra cserélnie.

 

Az EU-ban mintegy 110 különböző érvényes jogosítványtípus létezik.

 

További információk a jogosítványok típusáról – milyen a külalakja, milyen biztonsági elemeket tartalmaz, milyen járműkategóriák vezetésére jogosít fel és milyen feltételekkel?

 

Érvényesség a különböző uniós országokban

 

Lejárt jogosítványát abban az országban kell meghosszabbítania, ahol Ön él.

 

Új jogosítványára az azt kiállító ország feltételei/esetleges korlátozásai vonatkoznak majd, és előfordulhat, hogy érvényességi ideje is más lesz.

 

10 év: Belgium, Bulgária, Cseh Köztársaság, Egyesült Királyság, Észtország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovénia.

 

15 év: Ausztria, Ciprus, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Németország, Szlovákia

 

Ideiglenes vezetői engedélyek

 

Az ideiglenes vagy átmenetileg kiállított vezetői engedélyeket, a nemzetközi jogosítványokat (vagy az Ön hazájában kiállított egyéb igazolásokat) más uniós országok hatóságai nem feltétlenül ismerik el, mert nem vonatkozik rájuk uniós szintű szabályozás.

 

Ön egy másik uniós tagállamba költözik, és vezetői engedélye ideiglenes? Tájékozódjon az alkalmazandó szabályokról a fogadó ország közlekedési igazgatási hatóságánál!

 

Nem uniós országból származó vezetői engedély cseréjekor kiállított uniós vezetői engedély elismerése

 

Ha Önnek olyan uniós vezetői engedélye van, amelyet nem uniós országból származó vezetői engedély honosításakor állítottak ki, és Ön egy másik uniós országba kíván költözni, vegye figyelembe, hogy vezetői engedélyét ott esetleg nem ismerik el. Az egyes tagállamok ezt saját maguk dönthetik el.

 

Önnek ilyen esetben tudakozódnia kell az adott ország illetékes hatóságánál, hogy milyen feltételek vonatkoznak a nem uniós országból származó vezetői engedélyek elismerésére.

 

Az Ön honosított vezetői engedélyének tartalmaznia kell egy kódot, amely a vezetői engedélyt eredetileg kiállító országot jelöli (pl. 70.0123456789.NL).

 


Az egyes tagállamokban érvényben lévő szabályok

 

Tájékozódjon arról, hogy a lakóhelye szerinti ország milyen szabályokat alkalmaz a járművezetői engedélyek elismerésével és érvényességével kapcsolatban:

 


Vezetői engedély meghosszabbítása és cseréje

 

Vezetői engedély meghosszabbítása és cseréje

 

Egy személy egy időben csak egyetlen olyan vezetői engedéllyel rendelkezhet, amelyet az Unióban bocsátottak ki. A vezetői engedélyeket annak az uniós országnak a hatóságai állítják ki, ahol az illető szokásos tartózkodási helye (állandó lakóhelye) van.

 

Ha Ön egy másik uniós országba költözik és vezetői engedélyét elvesztette vagy ellopták Öntől, illetve vezetői engedélye megrongálódott vagy lejárt, Önnek abban az országban kell az okmányt meghosszabbítania, kicserélnie vagy pótolnia, ahol szokásos tartózkodási helye (állandó lakóhelye) található.

 

Mi a teendő, ha külföldi utazása során vezetői engedélyét elvesztette vagy ellopták Öntől?

 

Jogosítvány cseréje

 

Ha Ön egy másik uniós tagállamba költözik, jogosítványát rendszerint nem kell kicserélnie. Meglévő vezetői engedélyét mindaddig használhatja, amíg az érvényes.

 

Ha azonban akarja, új lakóhelyén új vezetői engedélyt igényelhet még azelőtt, hogy jogosítványának érvényessége lejárt volna.

 

Ehhez igazolnia kell, hogy az adott országban él, és hogy megfelel az ott előírt feltételeknek (pl. a korhatár és az egészségügyi állapot tekintetében).

 

Az okmány cseréje előtt a kiállító hatóság kapcsolatba lép hazájának hatóságával és ellenőrzi, hogy jogosítványát nem függesztették fel és nem vonták vissza, illetve hogy érvényességét nem korlátozták.

 

Kötelező csere

 

Ha Ön külföldön él, vezetői engedélyét a következő esetekben kell helyi jogosítványra cserélnie:

 


Ha jogosítványát elveszti vagy ellopják Öntől, vagy ha jogosítványa megrongálódott.
Ha két éve él egy másik EU-országban és vezetői engedélye korlátlan ideig érvényes (és a cserét az Ön új lakóhelye szerinti ország előírja).
Ha közlekedési jogsértést követ el abban az országban, ahol él.

 


A csere után Önre az okmányt kiállító ország szabályai fognak vonatkozni (pl. az érvényesség és az egészségügyi alkalmasság tekintetében).

 


Konkrét eset

Monica Cipruson él. Olaszországban kiállított jogosítványa megrongálódott. Új okmányért a lakóhelye szerinti országban, tehát Cipruson folyamodhat. A vezetői engedély, amelyet a ciprusi hatóságok ki fognak állítani a részére, 15 évig lesz érvényes, szemben az olasz vezetői engedéllyel, amelynek érvényessége 10 évre szól.

 

Jogosítvány meghosszabbítása

 

Ha Ön egy másik uniós országba költözik és vezetői engedélye, amelyet az EU valamelyik tagállama állított ki, lejárt, abban az országban kell az okmányt meghosszabbítania, ahol az Ön szokásos tartózkodási helye található .

 

Ha vezetői engedélyét a kibocsátó EU-országban felfüggesztették, visszavonták, törölték, vagy ha vezetői engedélyének érvényességét korlátozták, akkor nem lehet azt meghosszabbítani.

 

Az egyes tagállamokban érvényben lévő szabályok

 

Külföldön él, és meglévő jogosítványát meg kell hosszabbítania vagy elveszett jogosítványát pótolnia kell? Az egyes országok követelményeiről az alábbi oldalon olvashat:


Figyelem!

A hirdetés egyes adatainak megtekintése regisztrációhoz kötöttek, kérjük jelentkezzen be, vagy REGISZTRÁLJON INGYENESEN a teljes tartalom megjelenítéséhez! (Pl. Név,cím,telefon,stb.)

Főkategória: Dokumentumok

Alkategória: Vezetni külföldön

Feltöltő: SrankóRenáta

Kérjük regisztráljon!

Automatikus Megosztás

Talán ez is érdekelni fogja

Bejegyzés képei

Hirdetés adatai (csak bejelentkezve látható minden elérhetőség)

  • A képek eredete:
    A kép illusztráció
  • Feltöltés dátuma:
    2018-03-12

Hirdetés