Egyes uniós országok állampolgárainak munkavállalási engedélyre van szükségük.

Főkategória: Dokumentumok

Alkategória: Tippek, tanácsok

Feltöltő: SrankóRenáta

Kérjük regisztráljon!

Automatikus Megosztás

Figyelem!

A hirdetés egyes adatainak megtekintése regisztrációhoz kötöttek, kérjük jelentkezzen be, vagy REGISZTRÁLJON INGYENESEN a teljes tartalom megjelenítéséhez! (Pl. Név,cím,telefon,stb.)


Munkavállalási engedélyek

 


Az EU-országok állampolgárainak alapesetben nem kell munkavállalási engedélyt kiváltaniuk ahhoz, hogy az Európai Unió tagországainak valamelyikében munkát vállaljanak.

 

Az Európai Unióban az önfoglalkoztatóknak semmilyen esetben sem kell munkavállalási engedélyt beszerezniük.

 

Egyes uniós országok állampolgárainak azonban munkavállalási engedélyre van szükségük ahhoz, hogy bizonyos uniós országokban alkalmazottként helyezkedhessenek el.

 

Ez kizárólag a következő esetekben van így:

 


horvát állampolgárok munkavállalása egyes uniós országokban,
egyes uniós országok állampolgárainak elhelyezkedése Horvátországban.

 

Liechtensteinkvótákat határoz meg, így korlátozza azoknak a külföldi állampolgároknak a számát, akik a területén tartózkodhatnak és munkát vállalhatnak. A kvótarendszer az EU összes tagországának, valamint Norvégiának és Izlandnak az állampolgáraira is vonatkozik.

 

Horvátország állampolgárai

 

Egyes uniós országok átmeneti intézkedésekkel 2020. június 30-ig korlátozhatják területükön a horvát állampolgárok munkavállalását.

 

A legtöbb EU-ország feloldotta ezeket a korlátozásokat. Az alábbi országok esetében azonban továbbra is előfordulhat, hogy a horvát állampolgároknak munkavállalási engedélyt kell kiváltaniuk:

 


Ausztria
Málta
Hollandia
Szlovénia
Egyesült Királyság

 

Munkavállalás Horvátországban

 

Horvátország átmeneti ideig korlátozhatja területén más uniós országok állampolgárainak alkalmazottként történő elhelyezkedését. Ennélfogva előfordulhat, hogy az alábbi országok állampolgárainak Horvátországban munkavállalási engedélyt kell kiváltaniuk:

 


Ausztria
Málta
Hollandia
Szlovénia
Egyesült Királyság

 

Munkavállalás Svájcban

 

A legtöbb uniós polgárnak nincs szüksége munkavállalási engedélyre ahhoz, hogy Svájcban dolgozhasson. Korlátozások kizárólag a horvát állampolgárokra vonatkozóan vannak érvényben, akiknek továbbra is munkavállalási engedélyt kell kiváltaniuk ahhoz, hogy Svájcban munkát vállaljanak. További információk az uniós polgárok svájci munkavállalásával kapcsolatban.

 

A személyek szabad mozgásáról szóló EU–Svájc megállapodás értelmében a svájci állampolgárok jogosultak arra, hogy az EU területére költözzenek és ott munkát vállaljanak.

 

További információk

 

Ha Ön olyan országban szeretne elhelyezkedni, ahol még mindig korlátozások vannak érvényben, kiutazás előtt érdemes tájékozódnia a vonatkozó eljárásokról.

 

Azt tanácsoljuk, vegye fel a kapcsolatot a célország állami foglalkoztatási szolgálatának munkatársaival vagy az európai munkaügyi tanácsadók valamelyikével.

 

Konkrét eset

 

Csak akkor utazzon külföldre munkát vállalni, ha biztos abban, hogy megkapja a munkavállalási engedélyt

 

Marko horvát állampolgár. A férfi állásajánlatot kapott Bécsből, melyet elfogadott, és azonnal ki is utazott Ausztriába. Mivel azonban nem kapott az országban munkavállalási engedélyt, vissza kellett térnie Horvátországba.

 

Ha Ön horvát állampolgár, kiutazás előtt feltétlenül nézzen utána, be kell-e szereznie munkavállalási engedélyt abban az országban, ahol el akar helyezkedni. Ha a célországban a munkavállalást engedélyhez kötik, fennáll a lehetősége annak, hogy kérelmét elutasítják.

 

Külföldi kiküldetés

 

munkavállalók kiküldetésére vonatkozóan nincsenek érvényben korlátozások. Ezalól egyetlen kivétel van: Ausztria bizonyos ágazatokban ideiglenes korlátozásokat alkalmaz a horvát munkavállalók cégek általi kiküldetésére, de az önfoglalkoztatókra ezek a korlátozások nem vonatkoznak.


Figyelem!

A hirdetés egyes adatainak megtekintése regisztrációhoz kötöttek, kérjük jelentkezzen be, vagy REGISZTRÁLJON INGYENESEN a teljes tartalom megjelenítéséhez! (Pl. Név,cím,telefon,stb.)

Főkategória: Dokumentumok

Alkategória: Tippek, tanácsok

Feltöltő: SrankóRenáta

Kérjük regisztráljon!

Automatikus Megosztás

Talán ez is érdekelni fogja

Bejegyzés képei

Hirdetés adatai (csak bejelentkezve látható minden elérhetőség)

  • A képek eredete:
    A kép illusztráció
  • Feltöltés dátuma:
    2018-03-12

Hirdetés