Lehetővé teszi, hogy Ön elismertesse szakmai képesítését más EU-országokban.

Főkategória: Dokumentumok

Alkategória: Szakmunkás kártya

Feltöltő: SrankóRenáta

Kérjük regisztráljon!

Automatikus Megosztás

Figyelem!

A hirdetés egyes adatainak megtekintése regisztrációhoz kötöttek, kérjük jelentkezzen be, vagy REGISZTRÁLJON INGYENESEN a teljes tartalom megjelenítéséhez! (Pl. Név,cím,telefon,stb.)

Európai szakmai kártya – EPC

 

Az európai szakmai kártya (European Professional Card, EPC) kibocsátására irányuló elektronikus eljárás lehetővé teszi, hogy Ön elismertesse szakmai képesítését más EU-országokban. Az elektronikus eljárás egyszerűbb, gyorsabb és átláthatóbb, mint a hagyományos képesítéselismerési eljárások: a kérelem útját nyomon lehet követni online, és a már feltöltött dokumentumokat újra fel lehet használni más országokra vonatkozó új kérelmezési eljárások megindításához.

 

Jelenleg csak azok a szakemberek igényelhetnek európai szakmai kártyát, akik az alábbi szakmák valamelyikét űzik:

 


általános ápoló,
gyógyszerész,
gyógytornász,
hegyi túravezető,
ingatlanügynök.

 

A többi szakma képviselői a hagyományos eljárások segítségével ismertethetik el szakmai képesítésüket. Elképzelhető, hogy a jövőben az európai szakmai kártya alkalmazási köre további szakmákkal bővül majd.

 

Az európai szakmai kártya igénylésére irányuló eljárást azok vehetik igénybe, akik:

 


egy másik EU-országban átmeneti és alkalmi jelleggel szeretnék gyakorolni a szakmájukat (ideiglenes mobilitás),

 

Példa:

 


Egy belgiumi ingatlanügynök Magyarországra akar utazni, hogy segítsen az egyik ügyfelének lakást találni Budapesten.
Egy német túravezető Chamonix-ban, a rendkívül népszerű franciaországi síparadicsomban szeretne dolgozni a síszezonban.

 

VAGY

 


le akarnak telepedni egy másik EU-országban és ott állandó jelleggel szeretnék a szakmájukat gyakorolni (letelepedés).

 

Példa:

 


Egy finn állampolgárságú általános ápoló a családjával együtt Svédországba akar költözni, és ott akar a szakmájában elhelyezkedni.
Egy lengyel gyógyszerész Németországban járt egyetemre, és ott szerezte meg a diplomáját. Most vissza szeretne térni Lengyelországba, mert a hazájában szeretne gyógyszerészként dolgozni.

 


Az európai szakmai kártya nem egy tényleges kártya, hanem elektronikus igazolás, mely tanúsítja, hogy Ön átesett az adminisztratív ellenőrzéseken, és szakmai képesítését elismerte az az ország, ahol munkát szeretne vállalni (az ún. fogadó ország), vagy hogy megfelel az adott országban történő ideiglenes szolgáltatásnyújtás feltételeinek.
Amikor kérelmét elfogadják, Ön PDF formátumban létrehozhatja az európai szakmai kártya megszerzését tanúsító igazolást. Az okiraton feltüntetett hivatkozási szám segítségével az Ön leendő munkáltatója ellenőrizni tudja majd online az Ön európai szakmai kártyájának érvényességét.

 

Ha Ön nem biztos abban, hogy – ideiglenes mobilitás vagy letelepedés céljából – kell-e európai szakmai kártyát igényelnie, felvilágosítást kérhet a nemzeti hatóságoktólEnglish.

 

Ha Ön azt tervezi, hogy letelepedik az adott országban, elképzelhető, hogy felvételét kell kérnie valamelyik helyi szakmai szervezetbe vagy testületbe, vagy hogy további ellenőrzéseken kell átesnie, mielőtt megkezdhetné szakmája gyakorlását. A nemzeti hatóságoktólEnglish azt is megérdeklődheti, hogy pontosan mi a teendő az Ön esetében.

 

Az Európai Unión kívül szerzett képesítések

 

Amennyiben az Európai Unión kívül szerezte szakmai képesítését, Ön akkor kérelmezhet európai szakmai kártyát, ha:

 


képesítését már elismerte valamelyik európai uniós tagország,
és ha az elismerés megtörténte óta legalább 3 éve gyakorolja szakmáját az adott tagországban.

 

Az európai szakmai kártya előnyei

 


Az Ön saját országában működő illetékes hatóságok segítenek a kérelmezés során, és ellenőrzik, hogy beadványa hiánytalan és pontos-e. Ezen túlmenően tanúsítják az Ön dokumentumainak érvényességét és hitelességét.
Ha Ön a jövőben kérelmezni szeretné, hogy letelepedjen, vagy hogy átmeneti jelleggel szolgáltatásokat nyújtson egy másik országban, aktája már létezni fog a rendszerben, így nem lesz szükség arra, hogy újra feltöltse az összes szükséges dokumentumot. Ezáltal időt takaríthat meg a későbbi kérelmezési eljárások során.
Ha a fogadó ország hatóságai a jogszabályban meghatározott határidőn belül nem hoznak végleges döntést a kérelmével kapcsolatban, akkor a képesítését feltétel nélkül el kell ismerni, és Ön létrehozhatja az európai szakmai kártya megszerzését tanúsító igazolást.

 

Az elismertetési eljárás menete és a határidők

 

Melyik helyzet igaz Önre?

 

Ideiglenes mobilitás: átmeneti és alkalmi jelleggel szeretné gyakorolni a szakmáját külföldön

 

Letelepedés: le szeretne telepedni külföldön, és a szakmáját állandó jelleggel szeretné gyakorolni az adott országban

 

Ha a fogadó ország hatóságai nem hoznak döntést a kérelmével kapcsolatban a jogszabályban rögzített határidőn belül, azzal hallgatólagosan elismerik az Ön képesítését, és Ön a kérelem benyújtására szolgáló online fiókból létrehozhatja az európai szakmai kártya megszerzését tanúsító igazolást.

 

Ha a hatóságok elutasítják a kérelmét, döntésüket meg kell indokolniuk, és tájékoztatniuk kell Önt a fellebbezési lehetőségekről.

 

Mennyi idegi használhatja az európai szakmai kártyát?

 

Az európai szakmai kártya:

 


letelepedés esetén határozatlan ideig érvényes lesz;
ideiglenes szolgáltatásnyújtás esetén legtöbbször 18 hónapig őrzi meg az érvényességét, azoknak a szakmáknak az esetében pedig, amelyeknek közegészségügyi és közbiztonsági vonatkozásai vannak, 12 hónapig (ez lehet a helyzet egyes országokban például a gyógytornászok és a hegyi túravezetők esetében).

 

Hogyan lehet európai szakmai kártyát kérelmezni?

 

Ha európai szakmai kártyát szeretne kérelmezni, először is be kell jelentkeznie az Európai Bizottság EU LoginEnglish nevű felhasználóazonosítási rendszerébe. Ha még nincs felhasználói fiókja, létre kell azt hoznia.

 

Ezt követően személyes és elérhetőségi adatainak feltüntetésével ki kell alakítania az európai szakmai kártyával kapcsolatos profilját. A folyamat néhány percet vesz igénybe.

 

A profiladatok megadását követően létrehozhatja a kérelmet, feltöltheti a szükséges igazoló dokumentumokbeszkennelt példányait, és kérelmét benyújthatja saját országának illetékes hatóságához.

 


Minden egyes igazoló dokumentumot külön fájl formájában kell beszkennelni és feltölteni.

 

Ön bármikor frissítheti a profiljában megadott elérhetőségi adatait (e-mail-címét, telefonszámát). Az első kérelem benyújtását követően arra már nem lesz lehetősége, hogy saját maga módosítsa személyes adatait(személyazonosító igazolványának vagy útlevelének számát, vezetéknevét, illetve állampolgárságát – vagyis azokat az adatokat, amelyek szerepelni fognak az európai szakmai kártya megszerzését tanúsító igazoláson), de kérheti, hogy az aktáját kezelő hatóság frissítse a kérdéses adatokat.

 


Minden egyes kérelem esetén mind a saját ország, mind a fogadó ország hatóságai díjat számíthatnak fel azért, hogy megvizsgálják a beadványt. Az általuk felszámított díjakról minden hatóság külön számlát állít ki az Ön számára.


Ha az ellenőrzés során a hatóságok nem tudják megállapítani a benyújtott dokumentumok érvényességét, hiteles másolatokat kérhetnek be Öntől.

 

Tájékozódjon az igényléshez szükséges dokumentumokról és a befizetendő díjakról


Figyelem!

A hirdetés egyes adatainak megtekintése regisztrációhoz kötöttek, kérjük jelentkezzen be, vagy REGISZTRÁLJON INGYENESEN a teljes tartalom megjelenítéséhez! (Pl. Név,cím,telefon,stb.)

Főkategória: Dokumentumok

Alkategória: Szakmunkás kártya

Feltöltő: SrankóRenáta

Kérjük regisztráljon!

Automatikus Megosztás

Talán ez is érdekelni fogja

Bejegyzés képei

Hirdetés adatai (csak bejelentkezve látható minden elérhetőség)

  • A képek eredete:
    A kép illusztráció
  • Feltöltés dátuma:
    2018-03-12

Hirdetés