Előfordulhat, hogy vényköteles gyógyszerre lesz szüksége!

Főkategória: Dokumentumok

Alkategória: Nem tervezett gyógykezelés

Feltöltő: SrankóRenáta

Kérjük regisztráljon!

Automatikus Megosztás

Figyelem!

A hirdetés egyes adatainak megtekintése regisztrációhoz kötöttek, kérjük jelentkezzen be, vagy REGISZTRÁLJON INGYENESEN a teljes tartalom megjelenítéséhez! (Pl. Név,cím,telefon,stb.)

Gyógyszerkiváltás külföldön

 

Előfordulhat, hogy vényköteles gyógyszerre lesz szüksége, amikor egy másik EU-országban tartózkodik. Akkor tudja kiváltani a receptet, ha azon az összes szükséges információ fel van tüntetve. Az is fontos, hogy tisztában legyen a gyógyszerkiváltással kapcsolatos költségekre és a költségek visszatérítésére vonatkozó szabályokkal.

 

Oldalainkon nem adunk tájékoztatást azokkal a gyógyszerekkel kapcsolatban, amelyek nem vénykötelesek, és amelyek az EU összes országában recept nélkül megvásárolhatók.

 

Az alábbi linkekre kattintva részletes tájékoztatást olvashat az alábbi témákban:

 


Vényköteles gyógyszer kiváltása külföldön

 

Az Unióban felírt gyógyszerreceptek mindegyik EU-tagországban érvényesek. Elképzelhető azonban, hogy az egyik országban felírt gyógyszer nem kapható vagy más néven van forgalomban egy másik országban.

 

Ha Ön külföldre készül, kérheti kezelőorvosától, hogy más uniós országban kiváltandó rendelvényt, ún. európai gyógyszerreceptet állítson ki az Ön számára.

 


Előfordulhat viszont, hogy egyes gyógyszerek forgalmazását más tagállamok nem engedélyezik, vagy az is lehet, hogy más okból nem lehet beszerezni bizonyos gyógyszereket egy másik uniós országban.

 

Az orvosi rendelvényen feltüntetett adatok

 

Nincs egységes űrlap vagy formátum a más EU-országban kiváltandó gyógyszerreceptekre. Az esetek többségében azok az adatok, amelyeknek valamelyik tagországban szerepelniük kell a rendelvényen, a többi uniós országban is elegendőek. A más tagországban kiváltandó európai gyógyszerreceptnek legalább a következő információkat kell tartalmaznia:

 


a beteg adatai: családi és utónév (mindkettő kiírva, tehát nem rövidítve) és a születés dátuma;
a rendelvény kiállításának dátuma;
a gyógyszert felíró orvos adatai: családi és utónév (az egész név kiírva), szakképesítés, a közvetlen kapcsolatfelvételt lehetővé tevő adatok, munkahely címe (beleértve az országot) és aláírás (kézzel írott vagy digitális);
a felírt termék adatai: közönséges név (szemben a márkanévvel, amely országonként eltérhet), a kiszerelés (tabletta, oldat stb.), a mennyiség, a hatóanyag-tartalom és az adagolás.

 

Ha külföldön szándékozik kiváltani orvosi rendelvényét, vagy ha külföldön írt fel orvos Önnek gyógyszert, melyet Ön saját hazájában akar kiváltani, ellenőrizze, hogy a recept tartalmazza-e mindezeket az információkat. Így biztos lehet abban, hogy a gyógyszerész a másik EU-országban a recept alapján biztonsággal meg tudja állapítani, melyik gyógyszerre van Önnek szüksége, és milyen adagban.

 


Az orvosi rendelvényekre annak az országnak a szabályozása vonatkozik, ahol a gyógyszert kiadják. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszerész a gyógyszer adagolása, a gyógyszerhasználat időtartama stb. tekintetében a helyi előírások alapján fog eljárni a gyógyszer kiadásakor. Így előfordulhat például, hogy a felírt gyógyszerből Ön egy másik tagállamban csak kevesebb napra való adagot fog tudni kiváltani.

 

E-recept

 

Ha orvosa elektronikus vényt állított ki Önnek, feltétlenül kérje el annak a kinyomtatott változatát, ha a felírt gyógyszert egy másik EU-tagországban szándékozik kiváltani. Az e-receptet ugyanis sok országban nem ismerik el.

 


Költségek és költségtérítés

 

Ha Ön külföldön vált ki vényköteles gyógyszert, elképzelhető, hogy a gyógyszer árát teljes egészében ki kell fizetnie a helyszínen, még akkor is, ha hazájában az adott gyógyszer támogatott áron vagy térítésmentesen kapható. Ha Ön jogosult költségtérítésre, akkor azt hazatérése után az otthoni egészségbiztosítótól igényelheti.

 

Hogy megkapja-e a költségtérítést, az az Ön egészségbiztosításától, illetve annak az országnak a szabályaitól függ, ahol a gyógyszert kiváltotta.

 

Az európai egészségbiztosítási kártya használata a patikában

 

Az európai egészségbiztosítási kártya birtokában Ön ugyanolyan egészségügyi ellátásra jogosult, mint az adott országban egészségbiztosítással rendelkezők. Ha külföldön kell gyógyszert kiváltania, mutassa fel európai egészségbiztosítási kártyáját.

 

Ebben az esetben Önnek ugyanazért a gyógyszerért nem kell többet fizetnie, mint az ottani, biztosítottnak minősülő lakosoknak. Előfordulhat, hogy egyes országokban Ön térítésmentesen juthat hozzá a gyógyszerhez, más országokban viszont felszámíthatják Önnek a felírt gyógyszer árának egy részét.

 

Ha Önnek nincs európai egészségbiztosítási kártyája vagy rendelvényét más országban állították ki

 

Önnek nagy valószínűséggel a vényköteles termék teljes árát ki kell fizetnie a patikában, ha:

 


nincs európai egészségbiztosítási kártyája vagy otthon felejtette azt,
magán-utasbiztosítást kötött, és
rendelvényét egy másik uniós országban állították ki.

 

Ne felejtsen el a patikában számlát kérni. Hazatérése után igényeljen költségtérítést biztosítójától.

 

Forrás: https://europa.eu/youreurope/citizens/health/prescription-medicine-abroad/index_hu.htm


Figyelem!

A hirdetés egyes adatainak megtekintése regisztrációhoz kötöttek, kérjük jelentkezzen be, vagy REGISZTRÁLJON INGYENESEN a teljes tartalom megjelenítéséhez! (Pl. Név,cím,telefon,stb.)

Főkategória: Dokumentumok

Alkategória: Nem tervezett gyógykezelés

Feltöltő: SrankóRenáta

Kérjük regisztráljon!

Automatikus Megosztás

Talán ez is érdekelni fogja

Bejegyzés képei

Hirdetés adatai (csak bejelentkezve látható minden elérhetőség)

  • A képek eredete:
    A kép illusztráció
  • Feltöltés dátuma:
    2018-03-12

Hirdetés