A mikrogazdálkodói beszámolót azon vállalkozók választhatják akik könyvvizsgálatra nem kötelezettek!

Főkategória: Dokumentumok

Alkategória: Adózásról általánosságban

Feltöltő: SrankóRenáta

Kérjük regisztráljon!

Automatikus Megosztás

Figyelem!

A hirdetés egyes adatainak megtekintése regisztrációhoz kötöttek, kérjük jelentkezzen be, vagy REGISZTRÁLJON INGYENESEN a teljes tartalom megjelenítéséhez! (Pl. Név,cím,telefon,stb.)

Ezért válasszuk az egyszerűsített beszámolót

 


A mikrogazdálkodói beszámolót azon vállalkozók választhatják akik könyvvizsgálatra nem kötelezettek, s az alábbi három mutatóértékből bármelyik kettő nem haladja meg a határértéket


- mérlegfőösszeg a 100 millió forintot


- éves nettó árbevétel a 200 millió forintot


- átlagos foglalkoztatotti létszám a 10 főt.


 


A mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló előnyeit és feladatait veszi sorra legfrissebb számában a Számviteli tanácsadó. A szaklap 2018/2-es számát itt rendelheti meg.

 


A mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót készítőknek a mikrogazdálkodói kormányrendelet mellett a számviteli törvény szabályait is figyelembe kell venniük: amit az előző jogszabály külön nem szabályoz, ott a számviteli törvény előírásait kell alkalmazni. A Számviteli tanácsadó legfrissebb számának Mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló választása című cikkének szerzője sorra vesz minden részletet, így ír a választás feltételeiről, a nyilatkozattételi kötelezettségről, a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló választásának előnyeiről, valamint a beszámolókészítés jelentette feladatokról is.


A könyvvizsgálói jelentések tartalma, szerkezete és terjedelme jelentős mértékben változott, amely jelentéseket a 2016. december 16-a után kibocsátandó könyvvizsgálói jelentések esetében már alkalmaznia kellett minden könyvvizsgálónak. Különösen sok változás érinti a közérdeklődésűnek minősülő vállalkozások könyvvizsgálati jelentéseit. Ezen vállalkozói kör könyvvizsgálójának nemcsak a könyvvizsgálói standardok alapján, az éves beszámolóhoz kell jelentést kibocsátania, hanem külön jogszabályok előírásainak is meg kell felelni. A 2017. december 15-e után induló üzleti évben újabb változások érintették a könyvvizsgálói jelentésekhez kapcsolódó szabályozást - mindezek legfontosabb jellemzőit foglalja össze a szaklap Amit a közérdeklődésűnek minősülő vállalkozások könyvvizsgálóinak a könyvvizsgálói jelentésekről tudnia kell című kétrészes sorozatban.


A 2018. január 1-jével hatályos általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény II. fejezete az Alapvető rendelkezések címet viseli, tartalmilag az eljáráshoz kapcsolódó alapvető szabályokat foglalja össze, úgymint a hatáskör és illetékesség, a nyelvhasználat, a kizárás, az adatkezelés. A Számviteli tanácsadó Az új közigazgatási eljárási törvény alapvető rendelkezései című cikkében áttekinti az eljárási kötelezettséghez, a hatáskörhöz és az illetékességhez, a nyelvhasználathoz, valamint a kizáráshoz kapcsolódó rendelkezéseket, kitérve a fontosabb változásokra is.


A Példák, esettanulmányok rovat a társasági adó feltöltése miatt előforduló mulasztási bírság alapjának kiszámítását mutatja be. A téma aktuális, mivel a 2018. január 1-jétől hatályos új adózás rendjéről szóló törvényben megváltozott a mulasztási bírság alapjának a számítása - e szerint az adóelőleg-kiegészítés napja (ami általában tárgyév december 20-a) és a mérlegkészítés időpontja közötti időszakban ismertté vált, adott üzleti évre elszámolandó támogatásokat, ha azok társasági adóalapot képeznek, nem kell figyelembe venni a mulasztási bírság számításánál.


Figyelem!

A hirdetés egyes adatainak megtekintése regisztrációhoz kötöttek, kérjük jelentkezzen be, vagy REGISZTRÁLJON INGYENESEN a teljes tartalom megjelenítéséhez! (Pl. Név,cím,telefon,stb.)

Főkategória: Dokumentumok

Alkategória: Adózásról általánosságban

Feltöltő: SrankóRenáta

Kérjük regisztráljon!

Automatikus Megosztás

Talán ez is érdekelni fogja

Bejegyzés képei

Hirdetés adatai (csak bejelentkezve látható minden elérhetőség)

  • Feltöltés dátuma:
    2018-03-12

Hirdetés