Adóbesorolás illetve az adóbevalláskor elszámolható költségekről röviden.

Főkategória: Dokumentumok

Alkategória: Adóvisszatérítés

Feltöltő: Csontos István

Kérjük regisztráljon!

Automatikus Megosztás

Figyelem!

A hirdetés egyes adatainak megtekintése regisztrációhoz kötöttek, kérjük jelentkezzen be, vagy REGISZTRÁLJON INGYENESEN a teljes tartalom megjelenítéséhez! (Pl. Név,cím,telefon,stb.)

Az adóból levonható, elszámolható költségek

 

Németországban 6 különböző adó-osztály van, melyek a következőek :

 

Steuerklasse I. - egyedülállóak- olyan házaspárok ahol az egyik fél külföldön él- élettársi közösségben élők- özvegyek és elváltak

Steuerklasse II.- gyermeket egyedül nevelő szülőMinimum egy gyermeknek az adott címre kell bejelentve lennie, más személy ( az egyedülálló szülőn kívül ) a lakásba nem lehet bejelentkezve.

Steuerklasse III.- házaspárok esetén mikor érdemes ezt választani ?

a.) ha a házastárs nem dolgozikb.) ha a házastárs keresete sokkal kevesebb. Ilyenkor a többet kereső a III. kategóriába tartozik, a másik fél pedig az V.-be.

Steuerklasse IV.- házaspárok esetén, amikor a két fél keresete nem tér el jelentősen.

Steuerklasse V.- házaspárok esetén, amikor a másik fél a Steuerklasse III.-ba tartozik.

Steuerklasse VI.- amikor az illető több helyen is dolgozik- az adókártya ( Lohnsteuerkarte ) nincsen a munkálatónak leadva.

Összességében elmondható, hogy legrosszabbul az egyedülállók járnak, mivel azonos brutto jövedelem mellett kevesebb netto bért kapnak mint a házasságban elők. ( Ők több adó fizetésére kötelezettek.)

 

Az adóbevallást a következő év május 31-ig kell leadni.

 

Az adóból levonható :

-  Arbeitnehmerpauschbetrag : munkával kapcsolatos kiadások .Pl. munkaruha vásárlása, ezek tisztíttatása, ...stb. A blokkokat gyűjtögetni kell egész évben ( nem kell bemutatni de ajánlott megőrizni ). Az adóból az 1000 euro-t meghaladó rész vonható le.

- Entfernungspauschale: amennyiben a munkába járáshoz autóra van szükség, úgy minden megtett kilométer után 30 cent vonható le az adóból. A legmagasabb levonható összeg 4500 euro / adóév.

- Werbungskosten : újabb állás megpályázásával kapcsolatban felmerült költségek.( nyomtatás, postázás, interjúra való elutazás költsége...stb.)

- Freibträge : alkalmozottakra vonatkozik. Éves szinten 8004 euro adómentes jövedelemnek számít.

- Freibetrag fürs Kind : gyereket nevelőkre vonatkozik, éves szinten 4368 euro vonható le, valamint ide tartozik a gyerekneveléssel kapcsolatos Betreuungsfreibetrag, ami 2640 euro / év. ( Óvoda költsége, Tagesmutter,... ) Maximum 4000 euro / év számolható el.  A kiadásokat szükség esetén tudni kell számlákkal igazolni. A  Betreuungsfreibetrag abban az esetben ha csak az egyik szülő dolgozik, kizárólag a gyerek 3-6 éves kora között vehető igénybe és éves szinten az összes költség 2/3-a számolható el, ami nem lehet több mint 4000 euro / gyerek az adott évben.

- Vorsorge : betegség- és időskori ápolásra kötött biztosítások / megtakarítások után is adókedvezményt lehet igénybe venni.

- Altersvorsorge : időskorra történő megtakarítások után járó adókedvezmény. Maximum 20000 euro / év megtakarítás vehető figyelembe az adókedvezménynél (ami akár 9500 euro adómegtakarítást is eredményezhet.)

- A háztartásban felmerült kiadások levonása : Feltétel a számlák végösszegét átutalással kell kifizetni. Ilyen költségek lehetnek pl. ( minden hivatalosan, természetesen ) ha valaki takarítani, vasalni, jár hozzád, kertészeti munkák ...stb költségei. Amennyiben saját tulajdonú házban / lakásban élsz : javítási munkák, renoválás, modernizálás...stb költségei.

- szakszervezeti tagdíjak

- képzési költségek : tréningek, kurzusok, esti iskola, ... stb. amennyiben ott a munkával kapcsolatos ismeretek elsajátítására kerül sor.

- Kontogebühren: levonható :16 euro / év . Feltétel, hogy a munkabér erre a számlára érkezzen.

- orvosi illetve gyógyszertári számlák


Figyelem!

A hirdetés egyes adatainak megtekintése regisztrációhoz kötöttek, kérjük jelentkezzen be, vagy REGISZTRÁLJON INGYENESEN a teljes tartalom megjelenítéséhez! (Pl. Név,cím,telefon,stb.)

Főkategória: Dokumentumok

Alkategória: Adóvisszatérítés

Feltöltő: Csontos István

Kérjük regisztráljon!

Automatikus Megosztás

Talán ez is érdekelni fogja

Bejegyzés képei

Hirdetés adatai (csak bejelentkezve látható minden elérhetőség)

  • A képek eredete:
    A kép illusztráció
  • Feltöltés dátuma:
    2016-11-17

Hirdetés