A járványhelyzetre való tekintettel a határok továbbra zárva vannak, azonban sokan szeretnének kijutni külföldi otthonukba vagy munkahelyükre. Bár a legtöbb külföldön ragadt személy már nincs olyan nehéz helyzetben, mint egy hónappal ezelőtt, ma is sokak számára kérdés, mik a Magyarországra való hazautazás feltételei.

Ha kint élsz külföldön, de Magyarországon ragadtál

Jelenleg azok, akik a célországban rendelkeznek lakcímmel, egyszerűbb helyzetben vannak, mert számukra a határátlépéshez csupán a lakhatást igazoló dokumentumot kell felmutatni, ezt viszont muszáj igazolni hivatalos okirattal. Bár a határon túlról hazatérőket Németországban kötelező 14 napos karantén várja otthonában, több német politikus indokolatlannak tartja a szigorú intézkedéseket.

Alsó-Szászországban például eltörölték a kötelező jellegű karantént azok számára, akik nem voltak kitéve fertőzésveszélynek, nem mutatják fertőzés tüneteit, és pusztán külföldről érkezésük indokolná a karantént. 

Bár a járványügyi intézkedések állami mintát követnek, az egyes tartományok a korlátozásokat bizonyos mértékben, egyedi elbírálás esetén csökkenthetik.

Ha Magyarországon élsz, de külföldön dolgozol

Azok, akik bejelentett munkaviszony, szerződés nélkül dolgoznak a környező országokban, sajnos nehéz helyzetben vannak. Bár munkaügyben lehetséges külföldre utazni, a határon ezt a megfelelő, hivatalos dokumentumokkal igazolni szükséges.

A határon való átklelés szempontjából teljesen lényegtelen, hogy milyen jellegű bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik az utas, lehet az határozatlan idejű, ideiglenes, vagy Mini-Job, a lényeg, hogy az átkeléskor a munkaviszonyt igazoló dokumentummal rendelkezzünk.

WKO honlapján értesülhetünk arról, hogy ebben az esetben kire vonatkozik, illetve kire nem vonatkozik a kötelező karantén, de általánosságban az a tapasztalat, hogy a munkavégzés megengedett.

Utazz Németországba a LiveCar profi sofőreivel!

Magyarországra utazás feltételei

A Magyar határon való átlépéshez nincsen másra szükség, csupán egy állampolgárságot igazoló okiratra, illetve egy magyar lakcímkártyára. Lakcímigazoló okmány nélkül sajnos nincsen lehetőség a határon való átlépésre, csak az erre meghatározott idősávokban. Erről pontosabban az konzuli szolgálat honlapján értesülhetünk, mint ahogy azzal kapcsolatban is, milyen lehetőségeink vannak, ha szeretnénk a ránk váró itthoni karantént elkerülni.

Bár a kötelező jellegű 14 napos karantént nem kötelező a bejelentett lakcímünkön tölteni - a határon tetszőleges címet is megadhatunk, ahol a vesztegzár 14 napjában tartózkodni fogunk - sokaknak ez nehézséget jelent, hiszen német, vagy holland munkahelye csak 7-10 napos szabadságra engedte el. Ilyenkor méltányosságból lehet kérelmezni a karantén alól való felmentést, melyről ide kattintva olvashatunk hivatalos információkat.

méltányossági kérelem a karantén elkerüléséhez tegnap óta már csak elektronikus úton nyújtható be.

Utazz Hollandiába!

Kövess minket a Facebook-on!

Kövess minket a Facebook-on! - Livecar - Külföldi Kiút Ltd.

Amennyiben az oldal használatával kapcsolatos kérdése van, esetleg észrevételt szeretne közölni, írjon nekünk!

Felhívjuk figyelmét, hogy hirdetését NEM itt tudja leadni, az itt leadott hirdetések törlésre kerülnek!