Migránsveszély miatt szigorítanak a belga autópályákon

Belgium is megunta a migránsokat. A két héttel ezelőtti migránsroham volt az utolsó csepp a pohárban, amikor egy belga autópálya melletti pihenőhelyen 40 menekült támadt szolgálatban lévő rendőrökre. Nem csoda, hogy egy felmérés szerint a hivatásos gépkocsivezetők 54%-a nem érzi magát biztonságban a migránsok miatt.

 

A jövőben öt autópálya melletti pihenőt biztonsági őrök és kutyák fognak őrizni, melyet egy magáncég megbízásával szeretnének kivitelezik. A biztonsági őröknek rendőri intézkedési jogkörük – pl. őrizetbevétel vagy kamionok átvizsgálása – nem lesz, csupán a rendőrséget értesíthetik probléma esetén.


Jan Jambon elsődlegesen az intézkedés visszatartó erejére helyezte a hangsúlyt. Előre be nem jelentett akciókra lehet majd számítani, továbbá a helyi és szövetségi rendőrség napi szinten ellenőrzi a vasútállomásokat, autópályákat és a Zeeburgge-i kikötőt.

Az intézkedés realizálásához a rendőrség kötelékén belül átcsoportosításra lesz szükség. A rendőrök munkáját adminisztratív munkatársak segítik majd, akik a letartóztatott, dokumentumokkal nem rendelkező, illegális menekülteket kezelik. „Az intézkedések addig maradnak hatályban, amíg szükséges.” – nyilatkozta a belügyminiszter szóvivője.